Nieuws

Fairtrade stimuleert kleinschalige boeren

Geschreven door : Guido Sparreboom
Fairtrade stimuleert kleinschalige boeren

En plantages om hun producten biologisch te verbouwen. Zij krijgen voor biologische producten een extra toeslag bovenop de Fairtrade premie.

Biologische productie

Toch is biologische productie geen voorwaarde voor Fairtrade certificering. Dat zou de instapeisen voor veel boeren te hoog maken. Er zijn financiële middelen nodig om te kunnen investeren in de overstap naar biologische teelt. Het Fairtrade systeem is erop gericht om de duurzaamheid en kwaliteit van de productie geleidelijk te vergroten. Veel coöperaties kiezen er na een paar jaar Fairtrade certificering dan ook voor om biologisch te gaan produceren. In 2012 had 54% van alle Fairtrade producenten een keurmerk voor biologische productie.

Bestrijdingsmiddelen

Ook voor boeren die hun gewassen niet-biologisch verbouwen gelden strikte milieueisen. Zij moeten het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Fairtrade International heeft een lijst opgesteld met bestrijdingsmiddelen die verboden zijn en middelen waarvan het gebruik wordt afgeraden. Wanneerboeren toch bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken, dienen zij zichzelf en hun omgeving zo goed mogelijk beschermen. Hun coöperaties zijn verplicht om trainingen te geven over veilig gebruik en opslag van bestrijdingsmiddelen. Ook moeten de boeren beschermende kleding dragen.

Supermarkten

Steeds meer producten dragen zowel het Fairtrade als het ECO-Keurmerk voor biologische producten. In supermarkten, natuurvoedingswinkels en Wereldwinkels kan je die gewoon kopen tegen een redelijke prijs.