Nieuws

Mens onvriendelijke schoonmaakmiddelen

Geschreven door : Guido Sparreboom
Mens en milieu onvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen zijn erg chemisch en schadelijk voor gezondheid en milieu. De chemische stoffen worden ingeademd en ook via de huid kunnen ze worden opgenomen in je lichaam. Veel van de stoffen die gebruikt worden in reguliere schoonmaakmiddelen worden niet of slechts langzaam afgebroken in het lichaam en het milieu.

Biologisch afbreekbare schoonmaak middelen

Om het milieu te sparen kan je beter dan ook gebruik maken van biologisch afbreekbaar of biologische verantwoorde schoon maak middelen.

Ecologische en synthetische schoonmaakmiddelen
Natuurlijke of ecologische schoonmaakmiddelen onderscheiden zich van synthetische schoonmaakmiddelen doordat ze zeepbestanddelen bevatten op plantaardige en minerale basis. Terwijl synthetische middelen op basis van aardolie zijn gemaakt. Zeep op plantaardige basis wordt geheel afgebroken.

Milieuvriendelijke merken

Er zijn verschillende merken ecologische schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Bij deze schoonmaakmiddelen, die vaak niet onder doen voor gewone schoonmaakmiddelen, is gebruik gemaakt van plantaardige grondstoffen en deze zijn bereid door middel van een biologisch productieproces. De schoonmaakmiddelen zijn online te koop en bij natuurwinkels en tegenwoordig meer en meer in de supermarkt. Er wordt meestal niet getest op dieren en ook met de verpakking wordt rekening gehouden met het milieu.

Een paar natuurlijke schoonmaaktips deze ouderwetse, natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn vaak ook heel voordelig in prijs.

Vlekken verwijderen

Vlekken voorbehandelen of verwijderen kan heel goed met ossegalzeep. Ossegalzeep is een milieuvriendelijk middel dat bestaat uit palmvet en kokosvet, ossengal, chlorofyl.

Soda

Soda is een soort zout dat chloor kan vervangen. Het reinigt, ontvet en heeft bovendien een ontsmettende werking. Soda in combinatie met heet water kan zelfs verstopte afvoeren ontstoppen.Soda of baking soda kun je prima gebruiken als schuurmiddel. Het ontvet ook goed. Ook neemt het geurtjes op en werkt het goed als bleekmiddel.

Natuurazijn of schoonmaakazijn werkt ontkalkend. Het kan daarnaast ook heel goed gebruikt

Worden voor het schoonmaken van ramen

Baksoda of zuiveringszout
Zuiveringszout is goedkoop en multifunctioneel. Los wat zuiveringszout op in water en spoel er voorwerpen (denk aan koelkastbakken, vuilnisbakken, enz) die niet fris ruiken mee om ze op te frissen. Voeg wat zuiveringszout toe aan je wasmiddel om het fris te laten ruiken.

Groene zeep

Oorspronkelijk werd groene zeep van hennep olie gemaakt. Deze olie is van nature enigszins groen gekleurd, waardoor de zeep die ervan werd gemaakt ook een beetje groen gekleurd was. Hennepolie werd gebruikt omdat het een goedkoop bijproduct van de touwslagerijen was.

Tegenwoordig wordt groene zeep meestal van andere goedkope plantaardige olie gemaakt, bijvoorbeeld sojaolie of koolraapolie.

Groene zeep is een goede ontvetter en kan dagelijks gebruikt worden bij het schoonmaken van de keuken of het toilet. De zeep heeft naast een reinigende, ook een ontsmettende werking en laat geen fosfaten achter in het water.Veel vloeren hoef je niet met speciale schoonmaakmiddelen te reinigen. Je kunt ze gewoon met water dweilen. Is het erg vies, gebruik dan een klein beetje (zelfgemaakte) allesreiniger of groene zeep. Groene zeep is goedkoop, onschadelijk en milieuvriendelijk

Groene zeep is meestal niet geparfumeerd en heeft daardoor de kenmerkende eigen zeepgeur die niet door iedereen gewaardeerd wordt, terwijl anderen ingenomen zijn met de door hen als ouderwets omschreven geur en deze geur met “schoon” associeren.

Ontstopper

Giet een kopje soda in/op de afvoer giet er heet water overheen. Voor ernstiger verstoppingen kun je er na de soda (voorzichtig!) een kopje hete huishoudazijn eroverheen gieten. Dit gaat erg bruisen en schuimen. Na 5 minuten een ketel kokend water eroverheen.

Ontsmettingsmiddel

Azijn is antibacterieel en ideaal om oppervlaktes maar ook speelgoed mee schoon te maken. Je kunt hiervoor ook baking soda gebruiken.

Ramen

Schoonmaakazijn in warm water is een fantastische ruitenreiniger. Of gooi gewoon een in vieren gesneden ui in een emmer warm water

Antikalkmiddel

Natuurazijn in een spuitflacon met eventueel een paar druppels etherische olie voor de geur

Ecolabel

Net als biologische levensmiddellen hebben biologische schoonmaakmiddelen een Europees keurmerk; het Europese Ecolabel. Deze ‘bloem’ staat in heel Europa garant voor milieuvriendelijke non-food producten. In de winkels is een uitgebreid assortiment ecologische schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Gaat u aan de najaarsschoonmaak, gebruik dan een van deze producten. Kies voor biologisch als u eet, kies voor biologisch als u aan de schoonmaak gaat. Zo houden we het groen en creëren we een schone, gezonde en duurzame leefomgeving voor nu en voor straks

Laat een reactie achter