Klussen

Wat is duurzaam hout?

Geschreven door : Guido Sparreboom

Tegenwoordig hebben de meeste bouwmarkten wel verantwoord hout en hoeven we ons alleen maar zorgen te maken als het om hardhout gaat maar toch hieronder de uitleg.

FSC is een internationale organisatie

die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische én economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC werd in 2008 als eerste houtkeurmerk positief beoordeeld door TPAC: het keurmerk voldoet dus aan de duurzame inkoopcriteria van de Nederlandse overheid.
fsc hout

FSC op dit moment als de enige standaard die voldoende garanties biedt voor verantwoord bosbeheer. Programme for Endossement of Forest Certificatie – PEFC

Wat is PEFC?

Net als FSC is PEFC een houtkeurmerk dat wereldwijd opereert. Door middel van certificering kunnen boseigenaren laten zien dat zij voldoen aan de eisen die PEFC stelt aan verantwoord bosbeheer.

Wat vindt Wereld Natuur Fonds

Volgens WNF biedt PEFC op dit moment niet voldoende garanties voor verantwoord bosbeheer. Een keurmerk is zo sterk als zijn zwakste schakel en PEFC is op een aantal punten minder betrouwbaar dan FSC. Zo zijn waardevolle natuur en de rechten van de lokale bevolking in sommige gevallen onvoldoende beschermd.

Recycle van hout

Is het beste en kijk eens voor 2e hands hout op bijvoorbeeld Marktplaats of indien je hout over heb zet het hierop te koop.

Vraag de aannemer of klusser

Of hij ook verantwoord hout heeft of dit wil gebruiken. In huis is Europees hout altijd goed te gebruiken en goed te behandelen met verf op water basis.

Wil je toch hard hout dan altijd letten op het FSC- logo of gebruik eikenhout.
Zacht hout van Europese houtsoorten zijn buiten alleen goed te gebruiken als ze voor tijdelijk gebruik zijn (ongeveer 5 jaar) of goed te behandelen zijn met verf.