Nieuws

Koolrabi een vergeten groente

Geschreven door : Guido Sparreboom
Koolrabi een vergeten groente

Koolrabi is een groente met prachtige, haast buitenaards aandoende gladde ovale tot bolronde knollen. In tegenstelling tot nauw verwante soorten als koolraap is het echter een stengelknol, die niet onder, maar vlak boven de grond groeit. Meestal hebben de knollen een lichtgroene kleur, maar ook paars. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Koolrabi heeft een laag energetische waarde, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium. Koolrabi komt onder andere uit Nederland.

Voedingsstoffen koolrabi

Koolrabi bevat weinig energie. Het is daarom een uitstekende groente om te eten als je wilt afvallen. Overigens zijn alle groenten goed om af te vallen aangezien er vezels in zitten; door de combinatie van vezels en calorieën kan het lichaam niet in gewicht toenemen, zo blijkt uit recent onderzoek. Daarnaast bevat hij verscheidene vitaminen en mineralen. De belangrijkste vitaminen zijn vitamine A, B1, B2, B3 en C. 100 Gram koolrabi is goed voor 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C. Op het gebied van mineralen is koolrabi rijk aan kalium, fosfor, calcium magnesium. Er zitten uiteraard ook fytonutrienten in; vooral appelzuur en citroenzuur. Verder zit er isothiocyanaten, sulforafaan en indole-3-carbinol in koolrabi. Deze stoffen staan erom bekend dat ze preventief werken tegen prostaat- en darmkanker.

De biologische moestuin

Koolrabi kan zowel onder glas als in de open lucht geteeld worden. Er zijn diverse soorten teelt, met ieder hun eigen periode. De kieming van de zaden komt echter al op gang vanaf 5 graden maar hoe warmer hoe beter. Koolrabi kan het beste in perspotjes van 4 tot 5 centimeter gezaaid worden. Voor de vroege teelten wordt in een verwarmde kas gezaaid van november tot eind maart. Temperaturen beneden de 12 graden zijn tijdens de opkweekperiode nadelig, omdat hierdoor het uitschieten bevorderd wordt. Latere zaaiingen kunnen onder koud glas of in de volle grond op een wachtbed plaatsvinden, of ter plaats in mei. Na ongeveer 6 weken (in de zomerperiode) tot meer dan 2 maanden voor degene die in november gezaaid zijn, kunnen de planten uitgeplant worden. Voor de vroege glasteelt wordt een onderlinge afstand van 20 x 25 centimeter aangehouden, terwijl dit voor de herfstteelt in open lucht 30 x 40 centimeter bedraagt. Het gevaar voor botrytis en valse meeldauw is in deze periode namelijk vele malen groter.

Oogsten

In een vroege teelt kan er geoogst worden wanneer de knollen een diameter van 7 centimeter hebben. In de zomerperiode streeft men naar een ontwikkeling van 10 centimeter. Wacht niet te lang met oogsten, dit levert knollen op die houterig worden en gaan uitschieten.

Koolrabi is een typische seizoensgroente

Koolrabi is een typische seizoensgroente, die in de vroege zomer (de maanden rondom juni) de hoogste aanvoer kent. Je kunt het zowel rauw als gekookt eten. Rauw smaakt het als radijs, licht pittig, met een iets zoetige hint van selderij. De textuur is fris, eveneens radijs achtig, bijna als van een appel. Gekookt doet koolrabi eerder denken aan bloemkool, maar dan iets pittiger

WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN VAN KOOLRABI?

Bij aankoop zitten er meestal nog vrij lange stelen met soms bladeren aan de knol. De bladeren moeten er fris uitzien. De knol zelf moet stevig aanvoelen. De kleine, jonge knollen zijn zachter, sappiger en minder vezelig dan de grote.

HOE BEWAAR IK KOOLRABI?

Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen. Op een koele plaats, liefst in de koelkast, is koolrabi enkele dagen houdbaar. Aangesneden knollen zijn (verpakt in vershoudfolie of aluminiumfolie) nog enkele dagen in de koelkast houdbaar.
Koolrabi kun je ook invriezen. Rauwe koolrabi moet eerst 2-4 minuten geblancheerd worden. Verpakt in een goed gesloten plastic zakje of bakje is koolrabi (bij minimaal -18C) tot 12 maanden houdbaar in de diepvries.

WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN KOOLRABI?
Snij voor gebruik de stengels van de knollen. Schil de knollen, snij ze in plakken en vervolgens in blokjes of repen Je kunt koolrabi ook raspen voor gebruik in salades. Verse koolrabi kook je in weinig water in 15 tot 20 minuten beetgaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat. Koolrabi’s zijn ook geschikt om te vullen of om rauw geschaafd in salades te verwerken.

BEREIDINGSTIJDEN KOOLRABI:

Koken: 10-13 minuten
Stoven: ca. 15 minuten
Magnetron: 3-4 minuten
Smoren: ca. 15 minuten

Recept: Koolrabi salade

1 fikse koolrabi of 2 kleinere; 1 komkommer; 250 – 350 gr aardappelen (zie tekst); 1 sjalotje, gesnipperd; 1 teen knoflook, zeer fijn gehakt; 1 eetl goede mayonaise; 1 – 2 theel (kruiden-)mosterd; zout naar smaak
Koolrabi-komkommersalade De koolrabi schillen – dikke houtige delen verwijderen – en snijdt u in luciferdunne reepjes. Dat kan met de hand, makkelijker is een mandoline. Deze lucifers halveert u, dan zijn ze zo’n 1½-2 cm lang.

De komkommer schillen, in de lengte halveren en met een eetlepel de zaadlijst eruit schrapen. Weg ermee. De halve komkommers snijd u vervolgens een keer of vier in de lengte in repen die u in blokjes snijdt.

De aardappelen ( aardappelen met dunne schil) spoelen we af, koken we in de schil. Af laten koelen en daarna de schil eraf trekken. In kleinere brokken snijden (ook zo’n 2 cm). U kunt natuurlijk elke stevige aardappel gebruiken.

Meng alles en zet een tijdje koel weg en dan serveren.

Laat een reactie achter