Duurzaam

Gezondheidszorg en Klimaatverandering

Geschreven door : Guido Sparreboom
Miljoenen levens op het spel door verkeerd eten

Door minder vlees en juist meer fruit en groente te eten zouden er wereldwijd miljoenen levens gespaard kunnen worden, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Oxford.

Door de eetgewoonten aan te passen kan ook de opwarming van de aarde afgezwakt worden en kunnen er miljarden euro’s worden bespaard op de gezondheidszorg en klimaatverandering.

Diëten

“Ongebalanceerde diëten zorgen voor de grootste gezondheidslast ter wereld. Onze voedselketen veroorzaakt ook meer dan een kwart van de uitstoot van broeikasgassen”, aldus onderzoeker Marco Springmann. “Wat we eten heeft grote invloed op onze eigen gezondheid en het wereldwijde milieu.”

Verschillende eetgewoonten

De onderzoekers bekeken de effecten van vier verschillende eetgewoonten over een tijdsbestek van een halve eeuw. Door mensen aan een vegetarisch dieet te houden zouden jaarlijks zo’n acht miljoen mensen minder komen te overlijden vanaf 2050. Bij het volgen van de huidige richtlijnen voor voedselinname zouden jaarlijks ongeveer vijf miljoen mensen minder overlijden

Broeikasgassen

Met de reeds bestaande richtlijnen zouden de broeikasgassen in 2050 met 29 procent kunnen dalen. Bij een vegetarisch dieet zou het gaan om 63 procent en bij een veganistisch dieet kan de uitstoot tot 70 procent verminderen.

Jaarlijks kan er tot 900 miljard euro bespaard worden op de gezondheidszorg en aan verlies aan arbeid, tegelijk kan er winst gehaald worden uit de verminderde broeikasgassen. Het zou gaan om bedragen van ruim 500 miljard euro.

Technologie

“We verwachten niet dat iedereen zijn of haar eetpatroon aanpast”, aldus Springmann. “Maar klimaatverandering aanpakken middels onze voedselketen vraagt meer dan enkel technologische ontwikkelingen. Een gezonder en meer duurzaam dieet zorgt voor een grote stap in de juiste richting. Leef je leven, leef bewust.

Laat een reactie achter