Nieuws

Zeespiegel stijgt en eilanden overspoelen

Geschreven door : Guido Sparreboom
Nederland in gevecht tegen het water

In Nederland hebben we zo’n 26 % van het land onder de zeespiegel liggen en 29% is gevoelig voor overstromingen.
Dit maakt dat we zowel voor de zeespiegelstijging als de hoge piekafvoeren van de rivieren de helft van Nederland het risico loopt om onder te lopen.
In Nederland zijn we dan ook altijd bezig om ons ‘te verdedigen’  tegen mogelijke doorbraken van de zee en rivieren, die ons land voor een groot deel onder water kunnen zetten.

Opwarming van aarde ook voor Nederland gevaarlijk

Met een stijging van de zeespiegelrealistisch met een meter, dat voor het jaar 2100 heel realistisch is, moeten wereldwijd zeker tientallen miljoenen mensen op de vlucht. Wereldwijd zijn er nu al mensen die wonende in deltagebieden of laaggelegen gebieden die moeten vluchten en slachtoffer worden vanwegen een hogere zeespiegel. Vooral landen als China, Bangladesh, Vietnam, Egypte, de Bahama’ zullen te maken krijgen met overstromingen….maar ook Nederland zal niet gespaart blijven indien de zeespiegel zo’n vier meter zal gaan stijgen….maar wanneer is niet duidlijk.
Mocht de zeespiegel stijging echter groter worden en zo’n 4 meter gaan bedragen, dan zal Nederland voor 50 procent onder water komen te staan. De verzilting van het zoetwater zal dan ook voor 50 procent toenemen in een veel eerder stadium een negatieve rol gaan spelen voor de landbouw en drinkwater voorzieningen. Zoetwater wordt immers gewonnen uit rivieren en duingebieden en indien het zeeniveau stijgt kan het zout water verder opwaarts de rivieren opkomen en ook het zoute kwelwater langs de kusten, zal het grondwater aantasten.

De laatste 15 jaar stijgt de zeespiegel meer dan ooit te voren

De zeespiegel stijgt en blijft stijgen en met het jaar alleen maar sneller. Rond het jaar 2000 was de stijging van de zeespiegel  nog elk jaar 1,8 mm en momenteel gemiddeld zo’n 3 mm per jaar. Het is in minder dan 20 jaar met een derde toegenomen en de verwachting is dat dit alleen maar sneller zal gaan, als de temperatuur met een of twee graden toeneemt.

Poolkappen en veengebieden smelten

Niet alleen de poolkappen smelten bij de opwarming van de aarde, ook de veengebieden wereldwijd. In bijvoorbeeld Siberië waar permafrost is, ontdooien de uitgestrekte veengebieden door de opwarming. De door voorheen in ijs ingesloten veen vlaktes beginnen bij het ontdooien te verteren, waardoor meer Co2 vrijkomt en een ernstige toename of versnelling plaats vindt van de opwarming van de aarde en de zee. Zo zijn er meer ketting reacties te verwachten, die de opwarming versnelt doen toenemen.

Ook de zee warmt op

Als het zee water opwarmt gaat het o.a. ten kosten van veel zeeleven, maar heeft ook tot gevolg dat er meer klimaatveranderingen op het land plaats vinden ( gevolg van veranderingen van zeestromingen). Ook zal het zeewater iets meer uit gaan zetten bij de opwarming, waardoor de zeespiegel stijging alleen maar zal toenemen.

Smelten van ijs en sneeuw

Het smelten van het zee-ijs, op bijvoorbeeld de Noordpool, heeft geen enkele invloed op de zeespiegel. Zee-ijs verplaats met zijn gewicht al 90 procent van het water en de 10 procent dat erop drijf, maakt geen verschil, daar ijs meer volume heeft als water. Anders is het gesteld met het landijs, zoals dat van gletsjers of sneeuw dat op bergen en land ligt en een ijskap vormt. Zo maakt Antarctica dat geheel bedekt is door ijs zo’n 10 % uit van het landoppervlak van de aarde. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2000 meter en is maximaal zelfs 4777 meter dik.

Groenland

Op de noordpool ligt o.a Groenland en alleen hierop ligt al zoveel ijs, dat indien het ijs zou smelten de wereld zeeën 7 meter zouden stijgen. Maar ondanks het smelten van het ijs ook op Groenland de laatste 100 jaar zeer langzaam gaat, is er de laatste 15 een duidelijke verandering waargenomen en smelt het sneller dan ooit tevoren. Momenteel zorgt alleen Groenland voor een jaarlijkse stijging van een halve millimeter van de zeespiegel, maar ook deze lijkt dus toegenomen.

Gletsjers worden kleiner

Wetenschappers volgen het wel en wee van de ijskap van Groenland nauwlettend, toch draagt de Groenlandse ijskap maar een klein gedeelte bij van al ons ijs op aarde en er zijn meer smeltende bergen en gletsjers waargenomen over de gehele wereld, zoals in Alaska, Canada, Himalaya, Zwitserland etc. Overal ter wereld worden de gletsjers kleiner, wat een teken is dat er meer smeltwater is dan er sneeuw blijft liggen op de bergen.

Hoeveel denkt men dat de zeespiegel gaat stijgen?

De zeespiegel stijgt deze eeuw wel zeker met ruim een meter. Het is allemaal een gevolg van de opwarming van de aarde en heeft nu al rampzalige gevolgen wereldwijd. De voorspellingen van wetenschappers moesten ook dit jaar opnieuw worden bijgesteld en blijken tien keer zoveel als berekent.

Broeikasgassen

Alleen bij een uitstoot van nul procent broeikasgassen tussen nu en 2100, zal de zeespiegelstijging beperkt blijven tot 70 centimeter, in plaats van een meter.

Welke gevolgen zijn al zichtbaar?

De eilanden van Kiribati liggen midden in de Stille Oceaan. Het hoogste punt op hoofdeiland Tarawa ligt drie meter boven de zeespiegel. Momenteel lopen in sommige wijken op de eilanden de huizen tweemaal per dag onder water. De bevolking is erg arm, onderhevig aan ziektes en wordt nog niet opgenomen als klimaatvluchteling in buurlanden als Nieuw-Zeeland.

Solomon-eilanden

Dat de zeespiegel stijgt blijkt nu ook al het geval bij de Solomon-eilanden, die ten oosten van Nieuw-Guinea liggen. Tussen 1994 en 2014 steeg de oceaan daar 15 cm. Ondanks er wel 1000 eilanden zijn, waarvan de meeste onbewoond en vulkaankegels hebben tot 500 meter, is er toch reden tot bezorgdheid. Veel mensen wonen namelijk in laaggelegen kustgebieden en ook de Reef-eilanden worden steeds vaker door mensen bewoond. De zeespiegel stijgt ondertussen in dit gebied harder dan waar ook: met gemiddeld 3 millimeter per jaar sinds 1950 en 7 tot 10 millimeter per jaar sinds 1994. Bewoners van de eilanden vertellen regelmatig dat kustlijnen korter worden en dat is ook wetenschappelijk bewezen.

Andere eilanden die mogelijk onder water verdwijnen:

Ook de paradijselijk Malediven dreigen te verdwijnen. De eilandengroep bestaande uit meer dan 1100 eilanden ten westen van India en liggen gemiddeld slechts 1,3 meter boven de zeespiegel. Ook eilanden als Tuvalu, Carteret eilanden, Palau, Micronesië en in de Straat Torres eilanden beginnen langzaam maar zeker langzaam onder water te verdwijnen.

De eerste klimaatvluchtelingen opgenomen

Meer en meer delen van Afrika worden ten gevolgen van de klimaat veranderingen te droog en de droogte zorgt nu al dat bevolkingsgroepen gaan verhuizen. Sommigen vluchtelingen worden door buurlanden geaccepteerd en anderen worden verdreven. Aan de anderekant is er weer te veel water en overspoelen er eilanden door te veel water ten gevolgen van de opwarming van de aarde.Door een overvloed aan water echter lopen nu de Tegua (onderdeel van de Straat Torrer eilanden) onder water. De Verenigde Naties hebben de ongeveer 100 inwoners van Tegua toegelaten en waren in 2005 de eerste geregistreerde klimaatvluchtelingen.

Laaggelegen gebieden aan zee

Hoewel Bangladesh, gelegen bij India, geen eiland is, komt het ieder jaar voor ongeveer een kwart onder water te staan door overstromingen van de delta aan zee. Zeewater neemt meer land in en rivierwater kan niet voldoende weg lopen bij hevige regen buien die  ook een gevolg zijn van de klimaatsveranderingen. In augustus 2017 is het nog nooit zo erg geweest. Momenteel zijn de 156 miljoen inwoners het slachtoffer van de klimaatsveranderingen, die voor het merendeel veroorzaakt zijn van broeikasgassen van de rijkere landen.

Laat een reactie achter