Nieuws

Meer sexdrive na een glaasje champagne

Geschreven door : Guido Sparreboom
Begin je jaar 2018 gezond met een gezond glaasje Chamange

Wij van Hello Green Lifestyle News wensen iedereen een gezond nieuwjaar en U mag gerust een glas champagne nemen liefst biologisch natuurlijk!

CHAMPAGNE ZONDER BESTRIJDINGSMIDDELEN

Bij veel feesten en partijen is het gebruikelijk om een flesje champagne open te trekken. Of het nu gaat om bubbels die daadwerkelijk uit de Champagne komen of dat het een mousserende wijn is, is vaak niet belangrijk. Wetenschappers hebben met onderzoek aangetoond dat champagne een goede uitwerking op het lichaam kan hebben.

Meer sexdrive na een glaasje champagne

Terwijl andere alcoholische dranken je een eenmalige impuls geven waarna je energieniveau wegzakt, ben je door champagne niet alleen sneller maar ook aanzienlijk langer opgewonden.

Champagne werkt verjongend

Het is al langer bekend dat er in rode wijn polyfenolen zitten. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een vertragende werking op de verbranding in de cel. Recentelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat deze polyfenolen niet alleen in rode wijn zitten maar ook in champagne. Een glaasje champagne zorgt er dus voor dat je er minder snel oud uit gaat zien.

Champagne is goed voor hart en vaten

Polyfenolen zorgen er ook voor dat bloedklonters minder worden. Uiteindelijk verminderd dit de kans op hart- en vaataandoeningen. Ander onderzoek toont aan dat champagne de bloedvaten doet uitdijen waardoor de druk op je hart en hersenen minder wordt.

Geselecteerde druiven soorten

Dat champagne gezond is, mag eigenlijk niemand verbazen. Champagne wordt immers haast uitsluitend gemaakt van druiven, en dan nog. Lang niet alle soorten druiven mogen tot champagne verwerkt worden, integendeel. Daar komen alleen de allerbeste soorten voor in aanmerking. Champagne wordt geproduceerd van zes met de meeste zorg geselecteerde druivenrassen. En het zijn hoofdzakelijk de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier die aan de basis liggen van de kwalitatief meest hoogstaande champagnes.

Hoewel er heel wat champagne blanc de blancs (dus louter van Chardonnay) op de markt is en we af en toe een champagne blanc de noirs (meestal alleen van Pinot Noir) zien, zijn de meeste champagnes het product van het samengaan van deze drie druivensoorten, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen:

Champagne is om te koesteren. Het is niet alleen bijzonder lekker maar daar bovenop ook nog erg gezond

Chardonnay

van de chardonnay druif maakt men de champagne met de hoogste kwaliteit, zuurtegraad, elegantie, lichtvoetigheid en verfijning. Chardonnay geeft de voorkeur aan krijtbodems.

Wordt nog veel te veel onder gewaardeerd, maar is ongetwijfeld hét paradepaardje bij de productie van kwaliteits champagnes. Wordt vooral verwerkt tot cuvées, de assemblages van champagne.

De Pinot Noir

vervult een vooraanstaande rol bij de productie van champagne. Zij geeft niet alleen diepte maar tegelijkertijd ook structuur, zijn fruitig karakter en zijn bewaarkwaliteiten aan de champagne.

The downside

Okay, het drinken van champagne kan dan misschien wel gezond zijn, maar wanneer geldt dat dan precies? Eenvoudigweg kan je zeggen dat 1 glas per dag de hierboven beschreven bijwerkingen leverd. Bij overmatig gebruik van champagne veranderd de werking compleet. Het is dan niet meer gezond om te drinken, maar het zorgt er voor dat je onherstelbare schade aan je lever krijgt, de kans op hersenbloedingen groter wordt en het kan de huid sneller doen verouderen.

Andere voordelen van het matig gebruik van champagne
Aderverkalking champagne heeft dus een positieve invloed op je slechte cholesterol. Depolyfenolen in champagne voorkomen verstopte aderen en aderverkalking.

Huid

polyfenolen zijn ook gunstig voor je huid. Ze stoppen het verouderingsproces en houden zo je huid jong, stralend en fluweelzacht. Polyfenolen werken daar bovenop ontstekingsremmend waardoor ze allerlei huidallergieën verzachten en je huid reinigen!

Hersenen

Britse wetenschappers ontdekten recent dat champagne de bloedvaten verwijden en de druk op hart en hersenen verlichten.

Kleurrijk fruit en dan vooral paars, rood en zwart barsten van de polyfenolen.
Verse en kleurrijke groenten en fruit: niet alleen wijn en champagne zijn een belangrijke bron van deze polyfenolen. Dat is eveneens het geval met alle groenten en fruit, maar vooral met de meest verse en kleurrijkste soorten. Eet groenten bij voorkeur rauw of gekookt. Het raffinageproces van voedingsmiddelen kan immers de polyfenolen verwijderen.

Aan te raden

zijn bos- en veenbessen, zoete aardappelen, rode en paarse aardappelen, rode druiven, granaatappels, volle graanproducten, en allerlei peulvruchten waaronder kikkererwten en linzen.

Drank

naast allerlei bessen- , granaatappel- en druivensap barsten ook koffie, thee en… bier van de polyfenolen.

Wat is bio-wijn?

De tijd dat ‘biologisch’ stond voor ‘alternatief’ is ten einde. Laat ik beginnen met de definitie van biologische wijn: dit is wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven onder bepalingen die zijn vastgesteld door de EU met betrekking tot de vinificatie (wijnbereiding). Die zijn zeer streng, zo is het toegestane sulfiet*-gehalte vele malen lager dan in ‘conventionele’ wijn. Belangrijk om te weten voor wie snel hoofdpijn krijgt van wijn, want hoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door een gevoeligheid voor deze stof.

Vitale stokken

Tijdens de industrialisatie van de wijnbouw aan het begin van de vorige eeuw was het doel om zo groot mogelijke hoeveelheden druiven voort te brengen tegen een zo laag mogelijke prijs. Daarvoor werden bestrijdingsmiddelen ingezet, zoals kunstmest en chemicaliën. Onkruid, ziektes en andere plagen behoorden tot het verleden, maar deze ‘moderne’ wijnbouw had natuurlijk een groot nadeel: het schadelijke effect ervan. Er kwam een tegenbeweging op gang, begonnen door de Oostenrijkse filosoof, architect, pedagoog en grondlegger van de antroposofie Rudolf Steiner; de biologische wijnbouw. Biologische wijnbouw zorgt voor stokken die zo vitaal zijn dat ze zélf ziektes e.d. kunnen voorkomen. De toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen is dan niet meer nodig.

Geen smaakverschil

Er is sindsdien veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillen, maar smaaktechnisch onderscheidt biologische wijn zich (vooralsnog) niet van gewone wijn. In alle gevallen geldt wél dat gezonde druiven met de juiste wijnbereidingstechnieken goede wijn oplevert. Santé dus!

*sulfiet is een conserveringsmiddel en zit in heel veel voedingsmiddelen, in kleine hoeveelheden is dit niet schadelijk voor de mens

Laat een reactie achter