Health

Natuurproducten tegen muggen

Geschreven door : Guido Sparreboom
Natuurproducten tegen muggen

Muggen maar ook andere schadelijke beestjes ( teken ) kunnen met natuurlijke middelen worden geweerd. DEET is niet natuurlijk en ondanks op grote schaal gebruikt is het niet uit gesloten dat het ook schadelijk is voor het zenuwstelsel van zoogdieren waaronder de mens.

Deet

blokkeert namelijk zoals onderzoekers hebben geconstateerd de activiteit van een belangrijk enzym in het zenuwstelsel van zowel insecten als zoogdieren.

Citronella

Gelukkig zijn er genoeg natuur producten en de bekendste is wel Citronella.
Citronella is een natuurlijke onschadelijke olie. Citronella wordt verkregen uit de grassoorten: cymbopogon nardus en cymbopogon winterianus. Deze grassoorten groeien vooral in Java, Haïti en in Midden-Amerika. Ook in Nederland zijn er enkele plantensoorten die citronellaolie bevatten, alleen bevatten zij dat in mindere mate dan de hiervoor genoemde grassoorten. Plantensoorten waar men in Nederland dan aan kan denken zijn: citrosaplant (een kruising van citronellagras en een geranium) en kattenkruid. De citronellaolie is al ruim 50 jaar zeer populair. Dit komt omdat het een insectenwerende werking zou hebben. De citronellaolie wordt verwerkt in allerlei producten, zoals kaarsen en lampenolie, maar ook in lotions en sprays. Citronella heeft een zeer sterke geur die niet door alle mensen als prettig wordt ervaren en dat zelfde geldt ook voor muggen. Door zijn sterke geur zou citronella een insectenwerende werking hebben. Niet alleen muggen en vliegen zouden worden verdreven, maar citronella zou ook een effectieve werking hebben met betrekking tot het bestrijden van vlooien bij de hond of de kat.

De werking van citronella

De werking van citronella zal per product, zoals kaarsen, lotions of sprays, anders zijn. De werking is zeer afhankelijk van de concentratie citronella die in de diverse middelen is gebruikt en de andere bestanddelen die aan de citronella zijn toegevoegd. Ondanks dat de werking van citronella nooit wetenschappelijk is bewezen, wordt het middel vaak verkozen boven andere antimuggen middelen, zoals het bekende DEET. De reden hiervoor is het gegeven dat citronella een natuurlijke en niet giftige stof is. Ook brengt citronella bij gebruik geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Naast het gebruik van citronella in producten zoals kaarsen en lotions met als doel muggen en andere insecten te weren, wordt citronella ook vaak als geurolie gebruikt in schoonmaakmiddelen. Citronella heeft een verkwikkende en frisse werking en is daarnaast een van de goedkoopste etherische oliën. Dit zijn oliën gewonnen uit planten.

Citronella en wetenschappelijk onderzoek

Ondanks dat vele mensen zweren bij het gebruik van citronella tegen muggen, is de werking van citronella tegen muggen nooit wetenschappelijk bewezen. Bij een onderzoek, gedaan door consumentenprogramma Radar, kwamen de citronella producten echter niet goed uit de bus. Proefpersonen testen hier een citronellaverstuiver van het merk Roxasect. Hierbij bleek dat de muggen in eerste instantie lijken te twijfelen en inderdaad op afstand blijven. Na enkele seconden lijken de gevreesde beestjes aan de geur gewend te zijn. Op het moment dat er dan lichaamsdelen in de buurt komen gaan ze nog steeds gauw op hun prooi af. De fabrikant reageerde hierop dat zij weten dat hun product niet alle muggen verjaagd. Zij hopen zelf op een score van 7 op de 10 muggen.

Tijdens de zomerperiode liggen de winkels vol met allerlei producten die citronella bevatten. Zo bestaan er o.a veel verschillende soorten citronella kaarsen, maar is er ook citronellaolie verkrijgbaar. De producten die citronella bevatten zijn erg populair, vooral omdat citronella een prima middel is om vliegjes, steekmuggen en andere insecten te weren. Toch blijft de grote hamvraag; werkt citronella echt tegen muggen en andere insecten?

Omdat er nog meer methodes zijn of natuurproducten zijn om muggen te weren hieronder nog wat tips en andere natuurproducten.

 • Airco ( muggen komen op warmte en geur af en kunnen je zo niet ” vinden”.)
 • Azijn. Lichtjes insmeren met azijn… doekje met azijn (niet te sterk ruikend) in de kamer…
 • Citroen. Een schaaltje met een suikerklontje, doordrenkt in citroensap. Ook wordt genoemd een citroen met kruidnagel.
 • Eucalyptus. Eucalyptusolie heeft dezelfde uitwerking als deet, maar is niet giftig. Zo kan je een eucalyptus boompje in je tuin zetten maar ook de blaadjes gebruiken van de eucalyptus en deze in een bakje doen /overgieten met kokend water en het bakje naast  bed zetten. Of gebruik een paar druppels eucalyptusolie in heet water.
 • Horren voor het raam.
 • Klamboe
 • Knoflook. Veel knoflook eten of. Elke dag drie teentjes knoflook eten of knoflookcapsules. ( ook tegen teken).
 • Kruidnagel. zet een bakje water met kruidnagels neer, om de muggen te weren.
 • WalNotenboomtak. Op de vensterbank leggen,
 • Tea tree olie. In het water, wierook en vitamine B. ‘Dus pak regelmatig een biertje en eet bladgroeten zoals boerenkool, spinazie, wortelen, broccoli, rode biet, sla, en sperziebonen.’
 • Ui. Snij een ui door de helft en leg deze in je slaapkamer.
 • De larven doden van de mug door in de regenton of stilstaand water rondom het huis een scheutje slaolie doen. Zo gaan de larven dood en dat scheelt een heleboel minder muggen.’
 • In de vijver kunnen de vissen de larven van de mug opeten en daar mag natuurlijk geen olie in omdat er dan geen zuurstof meer in het water komt
Knoflook tegen parasieten
Knoflook schijnt ook goed te zijn voor de gezondheid van Uw trouwe viervoeter de hond, maar is ook een goed natuurlijk middel om teken tegen te gaan. Misschien zal je het moeten mengen met vlees om de hond zo gek te krijgen dat hij het op eet.

Laat een reactie achter