Food

Soep maken zonder e-nummers

Soep maken zonder e-nummers

Soms hoor ik wel eens iemand zeggen dat ze soep maken met bouillon wat écht geen rommel bevat. Ik twijfel daarover altijd sterk, zelfs op het pakje uit de natuurwinkel waar op staat ‘zonder E621′ zit, tadaaaaa, onze favoriete E621. Oftewel mononatriumglutamaat, gistextract, eiwithydrolysaat en vast nog meer spannende benamingen. Trouwens, in het pakje (weet het merk niet meer) waar ze beweren geen E621 in te hebben gestopt staat bij de ingrediënten dus eiwithydrolysaat. Misleiding dus. Ik geloof daarom geen bouillonmaker meer die zegt echt puur natuur te hebben gefabriceerd. Tijd om zelf de soep te kruiden dus!

Hoe maak je een lekkere bouillon?

Er zijn genoeg recepten waar je een soepkip ellenlang kan laten koken en groenten uren op het vuur laat staan waardoor het water een lekker smaakje krijgt. Omdat ik hier het geduld niet voor heb, doe ik het makkelijker.
Snijd een ui, paar teentjes knoflook en een stukje peper. Doe deze in een soeppan met wat olie en bak ze een minuut of twee. Giet dan de benodigde hoeveelheid water over de ui, knoflook en peper. Wees niet te zuinig met sojasaus die je toevoegt aan het water. Keltisch zeezout, chilipoeder, komijnpoeder, gemberpoeder, paprikapoeder kan ook allemaal toegevoegd worden.

Kruiden

Vervolgens kijk je welke kruiden zouden passen bij een bepaalde soep. Voor groentesoep kan je bijvoorbeeld een bos peterselie in het water leggen, bij champignonsoep zou ik eerder denken aan een paar takjes dragon of rozemarijn. Tomatensoep? Lekkere handvol basilicum! Voor pompoensoep gebruik ik laurierblaadjes. Deze er wel uithalen voor het pureren. Wanneer je water lekker gekruid is voeg je de nodige ingrediënten toe voor je gewenste soep, bijvoorbeeld stukjes pompoen.

Proeven

Proef altijd of de soep een lekkere smaak heeft en bedenk wat er eventueel ontbreekt. Dan voeg je dit alsnog toe. Zo kom je achter de bijzonderste smaken en leer je zelf de lekkerste soepen maken!

Wat is uw mening over artikel?