Health

Vegetarisch of biologisch vlees?

Geschreven door : Guido Sparreboom
Mensen hebben geen vlees nodig !

Mensen hebben altijd met de natuur samen geleefd. Ook in de natuur eten dieren elkaar op en zo zou het natuurlijker zijn om eerder wel, dan geen vlees te eten.

Fout: de prehistorische mens voedde zich voornamelijk met noten, zaden, vruchten en insecten. De  uitgestorven mensachtige Australopithecus als voorbeeld, leefde  4,3 en 2 miljoen jaar geleden en nam alleen tot zich. Er zijn volgens wetenschappers geen aanwijzingen dat deze soort jaagde en was zelfs eerder een bejaagde.

De neanderthaler die zich rond 200.000 jaar geleden ontwikkelde, gaf de voorkeur aan plantaardig voedsel, maar jaagde wel op diersoorten in periodes van schaarste. Dit gebeurde met name in de koudere streken van Europa.

Ons lichaam is echter nog steeds niet ingesteld om vlees te eten en het bewijs daarvan zijn ons gebit en darmstelsel. Ons gebit is ingesteld om plantaardig voedsel te vermalen tussen onze kiezen. Vleeseters doen dat niet en hebben meer snijvlakken op hun gebit.  Ook kun je het bewijs aflezen aan onze darmlengte. Deze is ingesteld op plantaardig voedsel en is ongeveer twee maal zo lang als die van een vlees- of alleseter. Carnivoren kunnen vlees ook makkelijker verteren in enkele uren, terwijl dit bij de mens ongeveer drie dagen duurt. Hierdoor ontstaat ook bij de mens het probleem dat vlees in het lichaam na zo’n 24 uur begint te rotten. Wetenschappers zijn het er dan ook over eens dat de mens van nature een vegetariër is. Vlees moet slechts een noodzakelijk kwaad zijn geweest in tijden van schaarste, maar is uiteindelijk een gewoonte geworden in onze moderne samenleving.

Heb je vlees nodig!

Omdat de mens van nature een vegetariër is, hoeft hij niet snel bang te zijn om belangrijke voedingstoffen te missen bij een vegetarisch dieet. B12 en ijzer zijn aandachtspunten, maar die stoffen zijn te vinden in zuivelproducten en eieren. Zo zijn vleesvervangers ook een uitkomst om de belangrijke voedingstoffen van vlees te compenseren en als pescotariër kan je dat ook aanvullen met vis of schaaldieren.

Alles behalve natuurlijk is het houden van dieren in schuren

Dieren horen vrij rond te lopen en horen niet opgepropt te worden in schuren. Biologisch vlees is nog altijd beter, omdat de dieren een vrije uitloop hebben. In Nederland leven bijna net zoveel varkens als mensen en bijna 100 miljoen kippen in schuren.  Van al die dieren worden er in Nederland 1 miljoen per dag geslacht en opgegeten. Slechts 5 procent van deze dieren had een goed leven en deze ene procent kwam dan ook voornamelijk van biologische veehouders of kleinschalige boeren, waar de dieren ook naar buiten konden.

Wist je dat:

Vlees 15 keer zoveel resten van pesticiden bevat dan plantaardig voedsel en dat vegetariërs gemiddeld gezonder zijn dan vleeseters en langer leven. Zie ook hierover de andere blogs over vegetarisch voedsel of de gezondheid voordelen om vegetariër te zijn.

Omdat 95% van de Nederlanders geregeld vlees eet zal de bewustwording nog lang op zich laten wachten. Gelukkig gaan meer mensen minder vlees eten ( Flexitariërs ), vleesvervangers eten en dat is al een goede vooruitgang. Ook biologisch vlees bespaart een hoop dierenleed en is zeker een winstpunt te noemen op dit vlak. Ook de dierenbescherming in Nederland probeert de consument te adviseren in hun keuze voor vlees door invoering van het ‘Beter Leven keurmerk’. De vee-industrie wordt hiermee gedwongen om diervriendelijker om te gaan met de Nederlandse veestapel.

Het is de dierenbescherming er om te doen dat de consument bewust kiest voor het Beter Leven keurmerk dat gepaard gaat met sterren. Hoe meer, hoe beter de leef omstandigheden voor dieren. Hoe meer mensen bewust kiezen voor meer sterren, hoe meer veehouders over zullen gaan op diervriendelijke leefomstandigheden voor onze Nederlandse veestapel. De dierenbescherming ziet dit als een succesvol middel, omdat de wetgeving tekort schiet en hoopt op een bewustere samenleving die kiest om helemaal te stoppen met vleeseten.

Hoe meer sterren hoe beter voor kippen

Een ster

-Daglicht
-Strobalen en gasbetonblokken
-Overdekte uitloop
-Iedere dag graan

Twee sterren

– Grote overdekte uitloop
– Uitloop in de open lucht met beschutting van struiken en bomen

Drie sterren

– Ruimere zitstokken
– Geen behandelde snavel
– Minder kippen in de stal

Sterren voor varkens

Een ster

– Meer ruimte
– Beter afleidingsmateriaal tegen verveling
– Biggen worden niet gecastreerd
– Vervoer naar boerderij en slachthuis is korter

Twee sterren

– Grote overdekte uitloop
– Uitloop in de open lucht met beschutting van struiken en bomen

Drie sterren

– Grotere binnenruimte
– Zeugen mogen

Waarom krijgen deze runderen het Beter Leven keurmerk?

Een ster

– De runderen lopen minstens 150 dagen 8 uur per dag in de wei
– Kalfjes zogen minstens drie maanden bij de moeder
– Eventueel onthoornen en castreren gebeurt onder verdoving en met pijnbestrijding achteraf
– Het transport is korter en beter

Twee sterren

– Lopen minstens 180 dagen 12 uur buiten
– Kalfjes blijven minimaal 5 maanden bij de moeder

Drie sterren

– Lopen minstens 210 dagen 12 uur buiten
– Kalfjes blijven zes maanden bij de moeder

Eieren

In de Nederlandse supermarkt vind je alleen nog scharrel- of biologische verse eieren. Toch worden miljoenen legbatterijeieren gebruikt in producten als cake, mayonaise en koekjes. Als je kiest voor producten met het Beter Leven keurmerk of biologische producten, weet je in ieder geval dat je een verantwoord eitje eet.

Koe in de wei

Op 1 april 2015 is de melkquotering stopgezet. Dit heeft ervoor gezorgd dat boeren meer koeien zijn gaan houden, die nog meer melk moeten produceren. Hierdoor dreigen koeien permanent in de stal te verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat de koeien ook voldoende in de wei kunnen staan, kan je kiezen voor zuivel van koeien die weidegang hebben gehad. Met een weidezegel op de verpakking weet je zeker dat de koeien minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei hebben gestaan. Bij biologische producten heb je die garantie vanzelfsprekend ook. Leef je leven, leef bewust.

Laat een reactie achter